Urgente ontmoetingen
Wie denken we dat we zijn?
Kasteel Groeneveld, Baarn
Hoe laten we ons voedsel de Aarde vormgeven?
donderdag
2 oktober 2024
Niets heeft het aangezicht van de Aarde zo diepgaand beïnvloed als de landbouw. Er is verandering in onze voedselvoorziening nodig maar hoe gaat die eruitzien? Hoe gaan we de voorspelde 10 miljard mensen van eten voorzien zonder onze bodems compleet uit te putten? De een gelooft in extensiveren waardoor er meer ruimte voor natuurinclusieve landbouw nodig zal zijn – ‘landsharing’; de ander in intensiveren waardoor er meer ruimte voor natuurreservaten zal vrijkomen – ‘landsparing’. Er is waarschijnlijk meer technologische voedselproductie nodig om genoeg ruimte te maken voor een ‘halve Aarde’ aanpak, zoals E.O. Wilson in 2016 voorstelde: het met rust laten van de helft van de Aarde voor het bewaren van de complexe evolutieprocessen die we nu in hoog tempo verliezen. Dan hebben we voedselproductie nodig vanuit precisiefermentatie en kweekvlees: moleculaire agricultuur. Vanuit voedselkwaliteit is het maar de vraag of dat gezond is. Mogelijk zijn wij minder ons brein en meer onze darmen en hebben daarom geen baad bij meer ‘processed food’ en juist behoefte aan ‘slow food’ vanuit de complexe biodiversiteit van gezond bodemleven. Moet Nederland een keuze maken tussen deze vergezichten en is dat in dit kleine land wel mogelijk of (evolutionair) verantwoord?
Sprekers
Cor van der Weele is emeritaat professor communicatie, technologie en filosofie (Wageningen Universiteit & Research) en mede van initiatiefnemer van cellulaire agricultuur. Een stichting opgericht door ondernemers, wetenschappers, pioniers en lekkerbekken om hetzelfde vertrouwde vlees- of melkproduct te produceren op een dier- en planeetvriendelijke manier. Met onder andere kweekvlees als opkomend product. Cor pleit ervoor om creativiteit te behouden in de zoektocht naar nieuwe vormen van landbouw. Iedereen om haar heen is nog zoekend en kan niet met zekerheid stellen dat technologische landbouw iets heel anders is dan regeneratieve landbouw. En niet alleen in Nederland bewegen we ons nog heen en weer tussen traditie en innovatie.
Onze vraag aan mevrouw van der Weele: is er niet toch sprake van een ongelijk spel tussen grondgebonden vormen van landbouw en cellulaire productie, omdat deze laatste gesteund worden vanuit groot geld en technologische investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds? Krijgt regeneratieve landbouw net zoveel kansen en steun? En is regionale cellulaire landbouw verbonden aan het financieren van re-wilding projecten in dezelfde regio? Of hebben die twee niets met elkaar te maken?
Menno Schildhuizen is evolutie bioloog en ecoloog (Naturalis biodiversiteitscentrum Leiden). Behalve gefascineerd door landslakken en kevers, schrijft hij populair wetenschappelijke boeken (‘Darwins Peepshow’ en ‘Darwin in de stad’). Volgens Menno kunnen we als mens veel leren over seksuele strategieën uit de natuur en de manier waarop dieren zich aanpassen aan de stad. Zelfs als we als mens denken dat we de natuur kwijtraken door meer en meer in steden te gaan leven, zullen we merken dat dieren en planten met ons mee-evolueren. En ons in zekere zin voor zijn in aanpassing- en overlevingsstrategieën. Zelfs hoog technologisch groeit de natuur met ons mee.
Onze vraag aan de heer Schildhuis: is de evolutie van dieren en planten in onze steden en hoogtechnologische landbouw wel zo gezond? Is de waarschuwing van E.O. Wilson niet terecht, dat een ratjetoe aan invasieve exoten en evolutionaire aanpassing de biodiversiteit niet zal laten toenemen? Moet niet juist een oorspronkelijke evolutie worden beschermd en hoeveel grond is daarvoor nodig?
Omdat we het deze avond over de invloed van voedsel en co-evolutie hebben, willen we dat ook ervaarbaar maken voor onze gasten. We werken op dit moment samen met kunstenaar Lobke Meekes aan een interactieve vorm, een modern ritueel, om dit aan te kunnen bieden. In dit ritueel is verwerkt, een dialoog tussen alle aanwezigen. Een interactief gesprek tussen de sprekers en het publiek, onder begeleiding van een moderator.
Programma
– 17:30 inloop gasten
– 18:00 start
– 18:45 tot 19:30 soep en broodjes
– 21:30 borrel
– 22:15 afsluiting
Aanmelden kan hier