Urgente ontmoetingen

Wie denken we dat we zijn?

Stichting Groeneveld presenteert in samenwerking met NatuurCollege

Urgente ontmoetingen op kasteel Groeneveld 

Vier uitnodigingen voor een dialoog met elkaar en spraakmakende denkers en doeners waarin we onze menselijke kijk op natuur verkennen.
Kasteel Groeneveld, Baarn
Kosteloos, beperkt aantal deelnemers op voorinschrijving.

Uitreiking van de jaarlijkse Groeneveldprijs

donderdag
7 december
16:00 inloop
tot uiterlijk 20:00
Ook dit jaar weer uitgereikt aan een spraakmakend persoon. Met een inleiding door prof. Dirk Sijmons.
Aanmelden kan hier
Inleiding
prof. Dirk Sijmons

Van wie denken we dat de Aarde is?

donderdag
februari 2024
Menselijk eigenaarschap van de Aarde en privé eigendom van grond zijn fundamentele aannames van de modern samenleving. Maar van wie is de grond waarop wij lopen en de zee die wij bevaren? Hoe lang gaat ons huidige begrip van eigendom nog op? Is de Aarde en is de Zee niet van zichzelf? Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’, maar wat verbindt ons eigenlijk?
programma volgt
Zodra de definitieve datum bekend is kunt u zich hier vrijblijvend aanmelden

Hoe laten we ons voedsel de Aarde vormgeven?

donderdag
mei 2024
Niets heeft het aangezicht van de aarde zo diepgaand beïnvloed als de landbouw. Er is verandering in onze voedselvoorziening nodig maar hoe gaat die eruitzien? Hoe gaan we de voorspelde 10 miljard mensen van eten voorzien zonder onze bodems compleet uit te putten? De een gelooft in extensiveren waardoor er meer ruimte voor (natuurinclusieve) landbouw nodig zal zijn; de ander in intensiveren waardoor er meer ruimte voor natuurreservaten zal vrijkomen. Welk landschappen leveren deze strategieën op. Waarin willen we wonen in de toekomst?
programma volgt
zodra de definitieve datum bekend is kunt u zich hier vrijblijvend aanmelden

Wie spreekt namens de Natuur?

donderdag
21 september 2023
19:00 inloop
tot uiterlijk 22:15
Met een inleiding door prof. Matthijs Schouten.
Met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, vanuit de Ambassade van de Noordzee, een groep mensen die wil luisteren naar de politieke stemmen van de dingen, planten, dieren, microben en mensen in en rond de Noordzee.
Met filosoof Lisa Doeland, auteur van het boek ‘Apocalypsofie’, waarin ze de vraag stelt of we ons beseffen dat we in de Apocalyps leven, en dat deze realistische diagnose tot een andere manier denken en handelen aanleiding zou moeten zijn.  Filosoferen is immers leren om te sterven, en in tijden van ecologische catastrofe moeten we ook met onze ‘uitsterfelijkheid’ leren omgaan.
Spreker
Thijs de Zeeuw
Spreker
Lisa Doeland
Inleiding
prof. Matthijs Schouten