Skip to main content

De zomer nodigt uit om te bezinnen, te reflecteren en wellicht te zoeken naar een nieuw verhaal over jezelf. Door de tijd en ruimte die er ontstaat – niet voor niets komt het woord vakantie van het Latijnse woord ‘vacare’ wat ‘leeg zijn’ betekent – kan je je herbronnen en misschien ontdekken hoe je na de ervaren ‘leegte’ verder wilt gaan.

Het lezen van verhalen die je aanzetten tot nadenken kunnen daarbij helpen. Ze kunnen een deur openzetten in jezelf en je anders naar de wereld om je heen laten kijken. En daarmee naar jezelf.
Boomtijd van Beitske Bouwman is zo’n boek. Het zet aan tot nadenken over de taal die we gebruiken als we spreken en denken over de wereld. In Boomtijd gaat Beitske op zoek naar woorden voor de natuur, naar de wijze waarop het mogelijk is om de liefde voor de natuur te beschrijven. Als dat al mogelijk is.
Op speelse en nuchtere wijze neemt ze de lezer mee naar het verhaal van een mens en een boom. Hoe zij elkaar ontmoeten en hoe zij een rol gaan spelen in elkaars leven. En passant schetst ze een wereld waarin bomen geen decorum zijn waartegen de mensheid zich afspeelt, maar levende wezens die onderdeel zijn van het menselijk bestaan.

“Liefde maakt blind, is een gevleugelde uitspraak. Bij mij leek het omgekeerde te gebeuren. De liefde – voor het gemak geef ik er maar even dit woord aan- opende mijn ogen. In al het hout dat zich om mij heen bevond, zag ik een boom. Mijn tafelblad werd een solitaire oude eik staande in een weiland, mijn soeplepel een dunne iep deinend in de wind, het papier waarop ik schreef een berk waarin een eekhoorn zit, de lijst om het schilderij in mijn woonkamer een fiere populier, de klerenkast een stevige den, de piano een groepje sparren staande op een berg, de deuren stevige essen vol blad, de vloer een oude lindeboom, mijn bed een eik. Zonder dat ik het wist, had ik al mijn hele leven een heel bos in huis. Een bos vol dood hout. Geen mier die er overheen kroop, geen vogel die de torren uit het rottende hout wegpikte. Ik dwaalde door mijn huis en streelde al het hout, voelde de bomen in iedere nerf en knoest. En zag bor rechtopstaand in de wind. Stevig. Standvastig.

Met nog meer eerbied dan ooit, roerde ik met de iep door de soep en haalde ik een bord uit de dennenkast.
En elke keer als ik wegging en thuiskwam, groette ik de bomen in mijn huis.”

[fragment uit Boomtijd]

Als je Boomtijd gelezen hebt kijk je nooit meer op eenzelfde wijze naar een boom. Het nodigt uit tot reflectie over het leven van bomen, maar ook over je eigen leven. Of zoals lezers lieten weten:

 

‘Meesterlijk en moedig, het heeft me enorm geraakt.’

 

‘Ik las het in een ruk uit en kijk sindsdien anders naar alle bomen die ik tegenkom, zowel in het bos als in de stad. Dat doet ook echt iets met mij.’

 

‘Het is een pareltje; geen dik boek, maar heel mooi, helder, fris en aandoenlijk geschreven (…) Tachtig pagina’s puur leesgenot.’
_ Mergen Metz Magazine

 

Wil je je ook laten verrassen door Boomtijd?

NatuurCollege verloot 5 exemplaren onder haar nieuwsbrief lezers. Stuur een mail naar [email protected] en laat weten waarom je Boomtijd graag in de zomer wilt lezen.
Boomtijd is uitgegeven door Uitgeverij Noordboek in samenwerking met NatuurCollege. Je kan Boomtijd ook bestellen bij Uitgeverij Noordboek.
X