Skip to main content
PODCAST
Club Groeneveld
‘Terug naar de natuur’
Louis Bijl de Vroe in gesprek met Klaas van Egmond

In Terug naar de natuur maakt Louis Bijl de Vroe een flinke wandeling door de Nederlandse natuur. Hij wordt hierbij vergezeld door een bijzondere gast. Gaandeweg de wandeling filosoferen de twee over wie wij zijn als mens, en hoe we ons verhouden tot de natuur en samenleving.

Als we weten wie we zijn, dan weten we wat we moeten worden.
_ Klaas van Egmond

In deze aflevering een gesprek met professor ingenieur Klaas van Egmond. Louis en Klaas gaan vooral dieper in op het boek van Klaas: Homo Universalis; moreel kompas voor een nieuwe Europese renaissance en hebben ze het onder meer over:

– De oorsprong van James Bond en wat ons dat vertelt over de huidige tijd

– Hoe verwondering uit de wetenschap verdwenen is en het gevaar van platgeslagen materialisme

– Hoe alles in de kosmos een dynamisch evenwicht is

– Hoe eenzijdigheid altijd zijn tegendeel oproept

– Over de geschiedenis als zwalkende zwerftocht door ons eigen mensbeeld

– Over de Renaissance als moment van evenwicht

– De opgave voor de mensheid om het maatschappelijke krachtenveld in balans te houden en dat de antwoorden op de uitdagingen van deze tijd te vinden zijn in de inzichten in onze maatschappelijke erfenis

– Over de reis naar het midden die ieder mens, zonder uitzondering, zelf af heeft te leggen

Klaas was vanaf 1988 als directeur Milieu verantwoordelijk voor het RIVM-milieuonderzoek. Van 2004 tot 2008 was hij directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau (wat nu het Planbureau voor de Leefomgeving is) en adviseerde vanuit deze functie het kabinet op het gebied van milieu-, natuur- en duurzaamheidsvraagstukken.

Verder schreef hij naast Homo Universalis in 2019 verschillende andere boeken waaronder Een Vorm van Beschaving en Sustainable Civilization.

Wil je meer weten over Klaas? Klik dan hier.

X