Skip to main content
PODCAST
Club Groeneveld
‘Terug naar de natuur’
louis Bijl de Vroe in gesprek met Matthijs Schouten
Dit is ‘Terug naar de natuur’, de podcast van Club Groeneveld en Sublime. Inspirerende gesprekken over leiderschap, menszijn en de kracht van de natuur.
In deze aflevering heeft Louis Bijl de Vroe een gesprek met Matthijs Schouten. Matthijs is bioloog, natuurfilosoof, ecoloog en bijzonder hoogleraar aan de universiteiten van Cork in Ierland en aan de Wageningen Universiteit. Verder is hij o.a. verbonden aan Staatsbosbeheer, Natuur College en de Boeddhistische Unie Nederland. Sinds zijn vroege jeugd is Matthijs geïntrigeerd en geïnspireerd door de natuur en sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken. Hij publiceerde hier verscheidene werken over, onder meer het boek Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.
In de herfst van 2019 liepen Matthijs en Louis in een ‘mathematisch uitgekiend Arcadië’ net boven Rotterdam en spraken onder meer over zijn jeugd en hoe hij opgroeide in ‘een wereld van wonderen’, over de noodzaak voor iedereen om een ‘sense of place’ te hebben, over verschillende manieren om de werkelijkheid te duiden en hoe poëzie hier een belangrijke rol in kan vervullen, over het belang van het woordenloze deel van ons zijn en hoe echt aanwezig zijn in verbondenheid een onherroepelijk gevoel van welzijn geeft.
Club Groeneveld heeft in samenwerking met Matthijs Schouten een collegereeks ontwikkeld over onze relatie tot de natuur. Mocht je hier meer over willen weten ga naar clubgroeneveld. Met dank aan Matthijs Schouten, Zoë van Liere, Rick Waltmann, Marcel Tjepkema, Michiel Bos en Louis Bijl de Vroe.

Over Club Groeneveld

Club Groeneveld is een leeromgeving die initiatiefnemers, professionals, vooroplopers, ondernemers en directeuren uitnodigt tot verruiming en verdieping van de kijk op het leven, het eigen leiderschap en verantwoordelijkheid in de maatschappij. Samen zoeken we de ervaring op die raakt en bezinnen we ons op belangrijke universele thema’s, dilemma’s en twijfels. Daarbij beschouwen we de natuur als belangrijke inspiratiebron voor verdieping en grensverleggende inzichten die bijdragen aan het creëren van een mooie betekenisvolle wereld.
Luister hier de podcasts “Terug naar de natuur” voor spotify en apple
X