Skip to main content

Voor de tweede keer hebben studenten in Wageningen zich een week lang verdiept in wilde perspectieven op zichzelf en de rest van de natuur. Tijdens de wur/NatuurCollege cursus Wild perspectives komen studenten door middel van verschillende landschapsexcursies, workshops en oefeningen in aanraking met verschillende perspectieven op de natuur en hun eigen positie daarin.

Met schrijver/ontdekkingsreiziger/kunstenaar Arita Baaijens hebben de studenten geleerd naar het landschap te luisteren, het te zien met nieuwe ogen en ermee in contact te komen.

Filosoof/bioloog/religiewetenschapper Matthijs Schouten nam de studenten mee op een reis langs verschillende culturele, historische en religieuze perspectieven op natuur. Studenten hebben een tocht gemaakt van de monding naar de bron van de Heelsumse beek, zich verplaatsend in de dieren die hier leven. Ze kregen een theater en een schrijfworkshop om zich te verplaatsen in niet-menselijke wezens en hielden een Council of all beings om ook niet-mensen een politieke stem te geven.

Twee dagen gingen de studenten op pad over de Utrechtse heuvelrug en leerden hoe ze een nacht in het bos kunnen overleven. Tijdens de week bereidden studenten een theater of storytelling presentatie voor die ze op de laatste avond rond het kampvuur presenteerden.

Komende maand schrijven de studenten een essay over hun ervaringen die ze koppelen aan literatuur. Reacties van studenten waren hartverwarmend. Ze noemden de cursus inspirerend, transformatief en een unieke leerervaring. PhD kandidaat aan de wur en ontwerper en coördinator van de cursus, Reineke van Tol, doet onderzoek naar de leerervaringen. Meer over de cursus en binnenkort over het onderzoek is hier te lezen.

X