Doelstellingen
De rol van NatuurCollege bestaat uit het maatschappelijk agenderen van een verbindende visie. Daarnaast wil NatuurCollege mensen inspireren en stimuleren en concreet vernieuwende projecten in de wereld zetten.
NatuurCollege fungeert hierbij vooral als initiator en inspirator en activeert processen die een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de balans op de planeet Aarde.
Organisatie
Het NatuurCollege werd opgericht in 2000. Haar officiële naam luidt: ‘Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege’. NatuurCollege is als stichting een ideële organisatie zonder winstdoelstelling.
De stichting heeft een bestuur bestaande uit zes leden. De bestuursleden hebben ieder hun eigen expertise en samen een zeer brede kennis op het gebied van duurzaamheid.
NatuurCollege is een netwerkorganisatie. Het onbezoldigde bestuur is verantwoordelijk voor het inkleuren van de missie. De dagelijkse contacten, communicatie en coördinatie worden uitgevoerd door de manager.
Bestuursleden
Nieuwe ontwikkelingen leerstoel WUR
De voortzetting van het gedachtegoed van NatuurCollege in een universitaire omgeving wordt mede ingegeven doordat bij de ‘toekomstige leiders’, zoals studenten van uiteenlopende disciplines, de behoefte toeneemt om niet langer alleen redactionistisch bezig te zijn. Zij willen juist ook zicht krijgen op het ‘grotere plaatje’, en zoeken naar een meer inclusieve en integrale blik op de wereld en werkelijkheid. Een blik die de betekenisgevings-dimensie meeneemt en existentiële vragen durft stellen. Een blik die onderliggende aannames en paradigma’s (zoals natuur- en wereldbeelden) exploreert. En een blik die andere kernwijzen includeert, zoals natuurbeleving, kunstzinnige expressie, en morele en psychologische reflectie. De kennis over ‘de binnenkant van duurzaamheid’ die dit verschaft blijkt vèrstrekkende gevolgen te hebben voor de ‘buitenkant’ en daarmee voor onze praktijken en beleidskeuzes, en dus de maatschappelijke ontwikkeling als geheel.
In overleg met de Minister van Landbouw en Voedselkwaliteit en de leiding van Wageningen University & Research (WUR) is daarom besloten het gedachtegoed over te dragen aan de WUR. Hierbij denken wij aan een ‘Living Lab’ waarbij de universiteit in projecten samenwerkt met de samenleving.
Deze projecten kunnen worden uitgevoerd door de universiteit, in samenwerking met de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en gelieerde HBO- en MBO opleidingen, organisaties, nieuwe initiatieven, en betrokken burgers.
Daarnaast zal een buitengewoon hoogleraar worden aangesteld die, in samenwerking met de Wageningse vakgroepen op het gebied van milieu, natuur en duurzaamheid, richting geeft aan het onderzoek en onderwijs. Bij de inhoudelijke invulling daarvan staat de mens-natuur relatie centraal.
Door deze veelbelovende ontwikkelingen verkeert het NatuurCollege in een overgangsfase. Praktisch betekent dit dat vroegere activiteiten sterk beperkt worden ten gunste van de nieuwe ontwikkelingen zoals die in samenwerking met de WUR zijn voorzien. Ook is het vroegere bestuur in omvang teruggebracht. Het NatuurCollege zal daarom in de komende periode (2020) terughoudend zijn met het aangaan van nieuwe verplichtingen.