Skip to main content

NatuurCollege
Wie zijn wij

De stichting NatuurCollege is op 30 november 2000 opgericht door prinses Irene van Lippe-Biesterfeld met als doel de relatie tussen mens en natuur te versterken. 

WAT IS NATUUR

Een alomvattend begrip voor alle interacties tussen alle vormen van leven

De mens is onderdeel van de natuur en kan hiervan niet worden gescheiden. Uniek voor de mens is dat zij het evenwicht in de gemeenschap van alle levensvormen diepgaand beïnvloedt, bedoeld en onbedoeld. De gevolgen daarvan zijn merkbaar door afnemende biodiversiteit, klimaatverandering, verlies van gezondheid, grondstoffen-schaarste en maatschappelijke polarisatie.

Zulke gevolgen zetten aan tot een grondige reflectie over de plaats en rol als mens op deze Aarde en belangrijker nog: tot ingrijpende veranderingen in onze omgang met de overige natuur. Het bewustzijn deel uit te maken van de natuur, zelf natuur te zijn, kan zulke veranderingen motiveren, kan ons leren met de natuur samen te werken. Dat bewustzijn leidt ook tot herbezinning op omgangsvormen, bronnen van waarheid (wetenschappelijke en inheemse kennis) en vormen van kunst.

MISSIE

Het verbinden van wetenschap, kunst en levenservaring in partnerschap met natuur

De verbroken relatie met natuur herstellen onder kinderen en  jongeren of een levenlang leren via onderwijs, wetenschap en maatschappelijke verbeelding. Over het algemeen ervaren mensen een afstand tot de natuur. Ten eerste brengen zij relatief weinig tijd door in natuurlijke omgevingen, en ten tweede ontbreekt vaak een gevoel van verbondenheid daarmee. Dit is problematisch, omdat een verminderde natuurverbinding kan leiden tot gedrag dat deze onthechting weerspiegelt. Met andere woorden: de relatie tussen mens en natuur is grotendeels onbewust onbekwaam, en een gebrek aan bewustzijn van relaties met natuur kan resulteren in gedrag dat niet duurzaam of natuurgericht is.

Het ontwikkelen en inbedden van een doorlopende leerlijn voor natuurinclusieve vormen van onderwijs binnen alle onderwijstypen* met als doel om een verbroken relatie met natuur te herstellen in de belangrijkste fase van iemands lerend leven: de schoolcarriere en de beroepsopleidingen; om daarmee een sterke basis te geven voor natuurbehoud en ontwikkeling. Een nieuwe generatie docenten en studenten vertrouwen te geven om met, in en als natuur te leven en werken. Het doorbreken van de ongelijke machtsverhouding tussen wetenschap en grondgebonden en lokale kennis.

*primair, voortgezet, beroepsonderwijs, wetenschappelijk onderwijs en een levenlang leren.

VISIE

Wij zijn natuur

Het ontwikkelen van het bewustzijn dat je deel uitmaakt van de natuur zet je verhouding tot natuur op scherp en beïnvloedt je beeldvorming en gedrag. Het besef deel uit te maken van de natuur, zelf natuur te zijn, kan veranderingen teweegbrengen die mensen kunnen leren met de natuur samen te werken, in partnerschap. Het begeleiden hiervan vraagt om een transformatie op tenminste vier niveaus:

1 / Bereidheid tot innerlijke verandering; van observeren naar deelzijn en openstaan voor de emoties die dit proces kan oproepen.

2 / Ontwikkeling van het vermogen om onszelf ten opzichte van de minerale, de microbiële, de planten- en de dierenwereld te ervaren.

3 / Onderwijzen van ‘natuurvaardigheden’: het overbrengen van (praktische) vaardigheden hoe om te gaan met onze natuurlijke omgeving vanuit het bewustzijn dat we er deel van uitmaken.

4 / Levenslangleren: het vertalen van natuurverbondenheid naar de eigen werk- en leefsituatie.

Deze vier niveaus geven richting aan het ‘leerconcept’ van NatuurCollege. Doel van het leerconcept is de kwaliteit en de veelzijdigheid van onderzoek te verbeteren, de kwaliteit en variatie in het aanbod van onderwijs te stimuleren, en een gedeeld gevoel van verbinding als mensen met de natuur na te streven.

AANPAK

Het verkennen, verbreden en verrijken van leeromgevingen

NatuurCollege brengt jonge mensen, onderzoekers, docenten(teams) en kunstenaars samen om actief natuur te zijn: wij zijn natuur; deze vorm van relatie en verbinding te ervaren en te onderzoeken, te onderwijzen of in de praktijk te brengen. Door intense beleving van én met de natuur kan de grotere samenhang tussen mens en wereld worden gedeeld (verwonderen), worden partnerschappen gevormd (verbinden) en gewoonten en oordelen aangepast (veranderen).

NatuurCollege werkt vanuit drie pijlers:

Pijler 1
NatuurCollege-onderwijs

NatuurCollege ontwikkelt nieuwe vormen van natuurinclusief onderwijs op basis van natuurervaring en wetenschappelijk en praktisch onderzoek. Hierbij zoeken wij samenwerking met docenten, leerlingen, onderzoekers en kunstenaars en landgebruikers. Natuurervaring, onderzoek, verbeelding en wetenschap zijn hierin even belangrijk.

Pijler 2
NatuurCollege-leerstoel

NatuurCollege doet onderzoek vanuit de bijzondere NatuurCollege Leerstoel aan Wageningen Universiteit & Research (o.l.v. professor Maria Tengö). De nieuwe onderzoeksvragen richten zich op geschikte werkwijzen voor natuur inclusieve vormen van onderwijs, beleid, bedrijfsvoering en taal, met oog voor grondgebonden en lokale kennis.

Pijler 3
NatuurCollege-maatschappelijke verbeelding

Met onze veelzijdige benadering om de relationele verhouding tussen mens en natuur te bevorderen, bereiken wij een groot en breed publiek met onze nieuwsbrieven, dialogen op (onder andere) kasteel Groeneveld, inspirerende boeken en onze jaarlijkse conferentie.

X