8 t/m 14 september 2024

Leiderschap in Conviviality - een zoektocht naar verbinding in onze gefragmenteerde wereld.

Een reis naar de Burren (Ierland) voor mensen die natuurverbondenheid willen verdiepen in levensloop en loopbaan.

Een waarachtig samenleven met het niet-menselijke deel van deze aarde.

Samen met een divers gezelschap van oa wetenschappers, bestuurders, kunstenaars en ondernemers gaan we op ontdekkingstocht door de Burren, in West Ierland. Een van de weinige landschappen in Europa waar traditie en moderniteit, mens en natuur, individu en gemeenschap nog wezenlijk verbonden zijn.
Tijdens de reis laten we aanknopingspunten zien voor het ontwikkelen van een duurzame toekomst, gebaseerd op daadwerkelijke verbinding tussen mens, natuur en landschap; oftewel vanuit conviviality.
Onder begeleiding van ecoloog, natuurfilosoof en Ierland kenner Matthijs Schouten en filosoof Louis Bijl de Vroe reizen we 5 dagen door de Burren, een van de belangrijkste ecologische en cultuurhistorische schatkamers van Europa. Tijdens de reis onderzoeken we de aard en complexiteit van de relaties tussen mens, natuur en landschap, om van daaruit wegen te vinden om onze band met onze natuurlijke leefomgeving te herstellen. De gelaagdheid van het landschap in de Burren speelt hierbij een essentiële rol.
Waarom maken we deze reis?
Veel denkers en filosofen zijn het erover eens dat de crises die het tijdvak waarin we leven, dat we het Antropoceen zijn gaan noemen, voortkomen uit de verstoorde relatie tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving.
In de geschiedenis van de Westerse cultuur hebben we ons los gedacht van de wereld waaruit we zijn voortgekomen en die ons draagt. Daarmee zijn de cruciale verbanden en betrekkingen tussen de mens en zijn aardse huis verbroken, met als gevolg dat de toekomst van de mensheid op het spel staat.
Bijna alle debatten over wat we duurzaamheid zijn gaan noemen hebben betrekking op de buitenkant van het probleem – er wordt vooral veel gesproken over innovatie, technologische oplossingen en beleid. Maar als we werkelijk een duurzame toekomst willen creëren voor de grote gemeenschap van leven op deze planeet, zullen we de betrekkingen met de aarde en de natuur moeten herstellen.
We zullen deze betrekkingen weer moeten gaan begrijpen, ervaren en waarderen – dan zullen we als vanzelfsprekend weer wezenlijke verbindingen aangaan met onze leefomgeving. In de wetenschap wordt nu gesproken over conviviality of relationality als wezenlijke voorwaarde voor een duurzame toekomst. Dat betekent een waarachtig samenleven met het niet-menselijke deel van deze aarde.
Eén van die plekken is de Burren: een karstlandschap in County Clare in het Westen van Ierland met een oppervlakte van 20 bij 30 km. In de menselijke bewoningsgeschiedenis van dit landschap, die inmiddels 6000 jaar duurt, heeft zich een interactie tussen mens en natuur voltrokken die zowel de menselijke cultuur als de natuur verrijkt heeft.
We onderzoeken de aard en complexiteit van de relaties tussen mens, natuur aan de hand van de gelaagdheid van het landschap en vanuit zowel wetenschappelijke als culturele perspectieven.

Foto boven _ Rachel Lillis, Unsplash. Foto onder _ Tommy Bond, Unsplash

Op deze manier laten we aanknopingspunten zien voor een werkelijk duurzame toekomst, vanuit een daadwerkelijke ervaring van de verbinding tussen mens, natuur en landschap.

Programma

Enkele maanden voor de reis komen we met de hele groep bij elkaar voor een eerste kennismaking en een etentje met de reisgenoten en reisleiders. Dit is bij Matthijs thuis in Utrecht. Hier gaan we dieper in op de achtergrond van de reis en bespreken we wat je kunt verwachten en is er alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en om vragen te stellen, natuurlijk ook m.b.t. alle praktische informatie voor vertrek.
De reis neemt 7 dagen in beslag, waarvan dag 1 en dag 7 reisdagen zijn. Op dag 2 t/m 6 vindt het inhoudelijke programma plaats. Tijdens het programma verblijven we in een lodge in het dorpje Doolin. Er wordt voor drie maaltijden per dag en voldoende eten en drinken gezorgd. We verplaatsen ons voor de grote afstanden per bus en zullen overdag veel lopen. Er is ’s avonds voldoende ruimte om je terug te trekken. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het regen van je reis van en naar Dublin, je kunt per boot en trein óf per vliegtuig naar Dublin reizen. In Dublin wordt je door ons opgehaald.
Nadat we terug zijn in Nederland komen we een paar weken daarna weer samen bij Matthijs om gezamenlijk terug te kijken op de reis en te bespreken wat de reis voor impact heeft gehad op je (werkende) leven. Op basis van behoefte van de groep kunnen we hier eventueel nog een vervolg aan geven.

Praktische informatie

Datum van de reis in 2024
Mei 2024 van zondag 12 t/m zaterdag 18 mei
September 2024 van zondag 8 t/m 14 september
Per reis is er ruimte voor 12 deelnemers. Er zijn 4 privékamers en 4 gedeelde kamers waarin twee ruime losse bedden staan. Je deelt een gedeelde kamer dus met een andere persoon
Aanmelden
Wil je je aanmelden of heb je vragen over het programma? Mail dan naar [email protected]
Kun je de reis niet vanuit je organisatie vergoed krijgen of bekostigen, neem dan contact met ons op. Er is ruimte om hierover in gesprek te gaan. 
Kosten zijn exclusief BTW en reis (vlucht of met de trein en ferry):
–  Privé kamer: 4.750 euro

–  Gedeelde kamer (met twee losse bedden): 3.750 euro