Wat is uw wereldbeeld ?

Onlangs had ik de eer als onderzoeker deel te nemen aan een expositie genaamd DIG-it!. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door de TU Delft, met als doel de vernieuwende ideeën van wetenschappers op visuele wijze vorm te geven.

Als onderzoeker druk je je bevindingen eigenlijk altijd uit in woorden, of wellicht in getallen als je in de exacte wetenschappen werkzaam bent, maar zeker niet in kleurrijke beelden en tot de verbeelding sprekende kunstwerken. Heel bijzonder dus om designers en cartoonisten over de vloer te krijgen die mijn onderzoeks-ideeën op een andere manier in het zonnetje gingen zetten.

Samen met de designers ontstond het idee een “wereldbeeld-spel” te ontwikkelen: een groot, houten bordspel dat de speler door een serie van 10 vragen leidt, om zo vervolgens zijn/haar wereldbeeld te duiden. Speels, en toch tot reflectie stemmend, want de vragen gaan over leven, natuur, God, lijden, samenleving, en wetenschap, en de uitkomst vertelt de speler echt iets over zichzelf, iets wat hij of zij misschien nog niet wist. Een cartoonist werd vervolgens aan het werk gezet om de vier verschillende wereldbeelden die ik in mijn onderzoek gevonden heb, in onder andere Nederland en de VS, in een sprekend plaatje vorm te geven (zie hieronder).

Cartoonmettekst

De tentoonstelling was een groot succes! Mensen vinden het altijd leuk iets te ‘doen’, juist ook op een ‘kijk’-tentoonstelling, en het wereldbeeld-spel was dus behoorlijk populair. Er ontstonden spontaan interessante gesprekken over de verschillende wereldbeelden. Voor mij als onderzoeker was het heerlijk iets concreets te hebben, iets wat je kan ‘doen’, vasthouden, en bekijken. Het is pijnlijk om toe te geven als schrijver, maar een beeld zegt inderdaad meer dan 1000 woorden… En nu is het wereldbeeld-spel op reis met D-Exto, een reizend paviljoen waarin duurzame innovaties en projecten tentoongesteld worden. Onlangs stond het bord op het 015 festival in Delft, en aankomend weekend staat het op het Madness festival op Ameland. Mijn onderzoeks-idee is nu dus officieel ‘on tour’…

Annick Hedlund-de Witt: [email protected]