Cowspiracy

I am living without fats, without meat, without fish, but am feeling quite well this way. It always seems to me that man was not born to be a carnivore. ~ Albert Einstein.

Toen ik 16 was besloot ik om te stoppen met het eten van vlees. Voor mij was het destijds een logische stap. Immers, waarom dieren doden als je ook prima gezond kan leven zónder dat dat nodig is ? Nu, twintig jaar later, is dat voor mij nog steeds normaal én ik voel me nog altijd kerngezond. De bekende schrijver Jonathan Safran Foer schreef enkele jaren geleden het boek ‘Dieren Eten’, waarin hij zichzelf de vraag stelde: waarom eten we dieren ? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen ?

Die laatste vraag en daarop aansluitend ook in ogenschouw nemende wat de neveneffecten zijn van het eten van dieren, is wat steeds meer mensen van nu beweegt om op z’n minst te minderen met het eten van vlees (en zuivel). 

Want wat is er aan de hand ? Uit steeds meer onderzoek blijkt dat weliswaar de inzet van alternatieve energiebronnen, elektrisch vervoer, slimme meters, LED verlichting of minder reizen met het vliegtuig een positief effect heeft op het de broeikasgassen in de atmosfeer, maar dat wat er op je bord ligt wel eens een veel groter effect kan hebben op het klimaat dan al deze dingen bij elkaar. Overigens berichtten de Verenigde Naties hier vier jaar geleden al over.

De recent uitgekomen documentaire Cowspiracy legt op overtuigende wijze bloot dat de 21e eeuws vlees- en zuivelindustrie een grote impact hebben op landdegradatie, ontbossing, Co2 en methaan-uitstoot en zoetwatervoorraden. Geen vlees eten, of op z’n minst minder, heeft daarom een erg gunstig effect op het welzijn van het leven op de planeet. 

De Erasmus Universiteit in Rotterdam voegt daad bij woord wat betreft haar duurzaamheidsdoelen en lanceert daarom eind oktober de Meat Free Mondays, waarbij de cateraars op de universiteit vegetarische opties in de spotlights zetten. Op Wereldvoedseldag – 16 oktober – wordt Cowspiracy voor het eerst in Nederland getoond. Het Erasmus Paviljoen staat die avond geheel in het teken van de film, inclusief Q&A met de maker. Meer informatie over de vertoning, met inleiding door Klaas van Egmond –  is hier te vinden.

Dus of je het nou eens bent Leonardo ‘my body will not be tomb for other creatures’ Da Vinci of niet, alleen al op basis van de milieu- en klimaatfeiten lijkt het mij noodzakelijk de cultuuromslag naar een dier-loos dieet te steunen. Gelukkig hebben we al de Vegetarische Slager en de Dutch Weed Burger om het de burger zo makkelijk mogelijk maken, immers: over smaak valt niet te twisten.